Saturday 1 October 2011

ေသြးအားနည္းျခင္းႏွင့္ အစားအေသာက္

ေသြးအားနည္းျခင္းႏွင့္ အစားအေသာက္

ပုံမွန္အားျဖင့္ လူတစ္ဦးတြင္ ဟီမိုကလိုဘင္ပမာဏ ၇၀၊ ၈၀ ရွိသင့္ၿပီး၊ ဟီမိုကလိုဘင္ေခၚ ေသြးအားမျပည့္ျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ႏွလုံးႏွင့္ အဆုတ္ စသည့္အဂၤါမ်ား ပုံမွန္လည္ပတ္မႈကို ထိခုိက္ေစႏုိင္ကာ အသိဉာဏ္ထုံထုိင္းျခင္းႏွင့္ ေမာပန္းလြယ္ျခင္းမ်ားအျပင္ အသက္ေသဆုံးသည္အထိ ျဖစ္ပြားေစေသာေၾကာင့္ ေသခ်ာစြာစစ္ေဆးကုသမႈခံယူသင့္ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါကုဆရာ၀န္မ်ားကေျပာသည္။

    သံဓာတ္ႏွင့္ပ႐ိုတင္းဓာတ္တစ္မ်ဳိးတို႔ ပူးေပါင္း၍ျဖစ္ေပၚၿပီး၊ ေသြးနီဥမ်ားတြင္ရွိသည့္ ဟီမိုကလိုဘင္ပမာဏခ်ဳိ႕တဲ့ပါက ေသြးအားနည္းေရာဂါမွ ေသြးကင္ဆာေရာဂါအထိျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း ဟံသာရိပ္မြန္အတြင္း ေဆးခန္းဖြင့္ လွစ္ထားသည့္ အေထြေထြေရာဂါကုဆရာ၀န္တစ္ဦးကေျပာသည္။

    အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ေသြးဆုံး႐ႈံးမႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းမႈပိုမိုအျဖစ္မ်ားကာ ေမြးရာပါေသြးအားနည္းေရာဂါမွာ အမ်ဳိးသမီးေရာ၊ အမ်ဳိးသားပါျဖစ္ပြားႏုိင္သည္။

    “ထူးျခားခ်က္တစ္ခုက ကရင္လူမ်ဳိးအမ်ားစုမွာ ေမြးရာပါေသြးအားနည္းေရာဂါပါတတ္ၾကတယ္။ ေသြးအားနည္းေရာဂါက ျဖစ္ႏုိင္တဲ့အေၾကာင္းအရာအမ်ားႀကီးရွိတဲ့အတြက္ ေသခ်ာစစ္ၿပီးကုသင့္ပါတယ္။ တုိက္ဖိြဳက္ေရာဂါနဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါသမားေတြ ေဆးစားတဲ့အခါ ေသြးအားနည္းေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္တယ္။ ၿပီးေတာ့ ကင္ဆာေဆးေတြကလည္း ေသြးအားနည္းေစပါတယ္”ဟု အေထြေထြေရာဂါကုဆရာ၀န္ေဒါက္တာသိန္းထြန္းကေျပာသည္။

    ေသြးအားနည္းေရာဂါသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ေသြးနီဥနည္းျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ပြားျခင္းျဖစ္ၿပီး၊ ေသြးေပါင္က်ျခင္းႏွင့္ မသက္ဆုိင္ေပ။ ေသြးအားနည္းျခင္းအဓိကျဖစ္ပြားရျခင္းမွာ အ႐ုိးထဲမွေသြးနီဥထုတ္လႊတ္မႈနည္းပါးျခင္း၊ ထုတ္ ထားေသာေသြးနီဥမ်ား အခ်ိန္မတုိင္ခင္ၿပိဳကဲြျခင္း၊ ေသြးနီဥမ်ားအျပင္ထြက္ျခင္း (ဓမၼတာလာျခင္း၊ ေသြးထြက္ျခင္း)၊ ေသြးနီဥမ်ား သက္တမ္းမျပည့္ေသးဘဲ သရက္ရြက္မွ ဖ်က္ဆီးျခင္းမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး၊ ထိုမွတစ္ဆင့္ ေသြးအား နည္းေရာဂါျဖစ္ပြားလာတတ္သည္။ 

    “ကၽြန္မက ေမြးရာပါေသြးအားနည္းေရာဂါရွိတာ မဟုတ္ဘူး။ ေသြးအားနည္းေရာဂါရွိမွန္းလည္း အစကမသိခဲ့ပါဘူး။ ကိုးတန္းႏွစ္ေရာက္မွာ မူးလဲသြားလို႔ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ေတာ့ ေသြးေပါင္ခ်ိန္က ၅၀၊ ၅၀ ပဲရွိတယ္။ တစ္ကိုယ္လုံးျဖဴေဖြးၿပီး အၿမဲတမ္းေခါင္းမူးမူးေနတယ္။ မသက္သာလို႔ တစ္လေလာက္ၾကာမွ ေသြးစစ္ၾကည့္ေတာ့မွ ေသြးအားနည္းေရာဂါရွိမွန္းသိတာ၊ အခုဆုိရင္ ေသြးခဏခဏသြင္းရတယ္။ အဲဒီေရာဂါက ေပ်ာက္ဖို႔ခက္တယ္။ နားနားေနေနေနထုိင္ၿပီး၊ အစားအေသာက္နဲ႔ ေဆးေရာေပါင္းၿပီး ကုရတာျဖစ္ေပမယ့္ ကၽြန္မက သိပ္ဂ႐ုမစုိက္ခဲ့တဲ့အတြက္ ပိုမိုၿပီးျဖစ္လာတယ္” ဟု ကိုယ္တုိင္ေသြးအားနည္းေရာဂါခံစားေနရသူ အသက္ ၂၃ ႏွစ္၀န္းက်င္ အမ်ဳိး သမီးတစ္ဦးက သူမ၏အေတြ႕အႀကံဳမ်ားကိုေျပာသည္။

    အမ်ဳိးသမီးမ်ား ေသြးအားနည္းေရာဂါရွိပါက ကေလးမီးဖြားခ်ိန္တြင္ က်န္းမာေရးဆုိင္ရာအခက္အခဲမ်ားရွိႏုိင္ၿပီး၊ အခန္႔မသင့္ပါက ကေလးေရာမိခင္ပါ အသက္ဆုံး႐ႈံးသည္အထိ ျဖစ္ပြားေစႏုိင္ေၾကာင္း ေဒါက္တာသိန္းထြန္းက ရွင္းျပသည္။

    “ေမြးရာပါ ေသြးအားနည္းေရာဂါသည္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေသြးအားနည္းရင္ တစ္ကိုယ္လုံးျဖဴဆြတ္ၿပီး ေခြလဲသြားတတ္တယ္။ လိုအပ္တဲ့ေသြးပမာဏျပန္သြင္းမွသာ လႈပ္ရွားႏုိင္ပါတယ္။ ေသြးအားနည္းေရာဂါအတြက္က ေတာ့ ႏြားႏို႔ေသာက္စရာမလိုပါဘူး။ ႏြားႏို႔မွာ သံဓာတ္မရွိတဲ့အတြက္ မဆုိင္ပါဘူး။ ကန္စြန္းနဲ႔ ဟင္းႏုနယ္လိုအရြက္ေတြ စားေပးရတယ္” ဟု အထက္ပါအေထြေထြ ေရာဂါကုဆရာ၀န္ကဆက္ေျပာသည္။

    ဟီမိုကလိုဘင္မျပည့္ျခင္းသည္ ေရာဂါျဖစ္ပြားေနျခင္းမဟုတ္ဘဲ ခႏၶာကိုယ္တြင္းလိုအပ္သည့္ သံဓာတ္ျပည့္၀စြာမရွိျခင္း၊ ကိုယ္ခႏၶာမွ သံဓာတ္ဆုံး႐ႈံးမႈမ်ားျပားျခင္း စသည္တို႔ေၾကာင့္ျဖစ္ကာ၊ သံဓာတ္ႂကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကို ေန႔စဥ္စားသုံးျခင္း၊ ျပည့္၀စြာအိပ္စက္အနားယူျခင္း၊ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈကိုတားဆီးေစေသာ အခ်က္မ်ားကို ေရွာင္က်ဥ္ျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာကာကြယ္ႏုိင္သည္။

    “ကၽြန္မကိုယ့္ႏွလုံးခုန္သံ ကိုယ္ျပန္ၾကားေနလို႔ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္အိပ္မေပ်ာ္တာမ်ားလို႔ အိပ္ေရးမ၀တာ ၄ ႏွစ္ရွိၿပီ။ မႏွစ္က နယ္ကေန ရန္ကုန္တက္လာၿပီး ပုဂၢလိကအထူးကုေဆးခန္းႀကီးတစ္ခုမွာ သြားျပတယ္။ ဆရာ၀န္ ႀကီးကလည္း နာမည္ႀကီးပဲ။ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ဘာျဖစ္ေနမွန္းမသိဘူး။ ဆရာ၀န္ႀကီးက ေသြး၊ ဆီး၊ ဓာတ္မွန္၊ CP ၊ အထရာေစာင္း အားလုံးစစ္ခုိင္းလို႔စစ္ၾကည့္တယ္။ ကၽြန္မရလာတဲ့အေျဖေတြကိုၾကည့္ၿပီး ဘာေရာဂါမွမရွိဘူးလို႔ေျပာ တယ္။ ဒါေပမယ့္ အခုႏွစ္ျပေနတဲ့ဆရာ၀န္က အရင္ရခဲ့တဲ့အေျဖစာရြက္ေတြကိုၾကည့္ၿပီး ေသြးအားနည္းေရာဂါအေျဖက ပါၿပီးသားပဲလို႔ေျပာတယ္။

    အဓိက ကေတာ့ အထူးကုေဆးခန္းႀကီးေတြမွာ ထုိင္တဲ့ဆရာ၀န္ႀကီးေတြဟာ လူနာတစ္ေယာက္ကို ၂ မိနစ္ေလာက္ပဲ အခ်ိန္ေပးၾကတဲ့အတြက္လို႔ထင္တယ္။ အဲဒီတုန္းက ကၽြန္မရဲ႕ေသြးစစ္ထားတဲ့အေျဖကို အဲဒီဆရာ၀န္ႀကီးက ေသေသခ်ာခ်ာမၾကည့္ခဲ့ဘူး” ဟု ေသြးအားနည္းေရာဂါေပ်ာက္ေဆး၀ါးမ်ား မွီ၀ဲေနရသူအမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးကေျပာသည္။

0 comments:

Post a Comment

TIME AND TIDE WAIT FOR NO MEN

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More